Luistelu luonnonjäällä – kokemus vailla vertaa

Luonnonjäällä luisteleminen on upea talvinen harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Suomen kauniiseen talvimaisemaan jäiltä käsin samalla vauhdin hurmasta nauttien. Suomessa luonnonjäillä luisteleminen onnistuu yleensä lokakuun lopusta jopa vappuun saakka sääolosuhteiden ollessa suotuisat.

Otollisimpia alueita luonnonjäillä luisteluun ovat rannikkoseudut, sillä siellä olosuhteet muuttuvat läpi talven tarjoten uusia mahdollisuuksia aina loppusyksystä kevään alkumetreille. Mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta ja sinnikkyyttä sääolojen vaihdellessa toisinaan tiuhaankin tahtiin. Meren jään lisäksi myös järvien jäät ovat usein hyviä luistelulle, ja vähälumisina talvina myös hitaasti virtaavien jokien jäät voivat tarjota alustan luisteluharrastajalle.

Suomessa myös ylläpidetään useita luisteluratoja luonnonjäillä. Tällaisilla radoilla voit harrastaa matkaluistelua valmiiksi auratulla alustalla. Usein näiden reittien varrelle on kehitelty myös muuta aktiviteettia, kuten kahviloita, jotka tarjoavat lämpimiä virvokkeita ja kenties jopa lettuja reippaille ulkoilijoille. Ylläpidetyt luonnonjääradat tarjoavat oivan ja helpon mahdollisuuden harrastuksen aloittamiseksi ja siihen tutustumiseksi. Aloittaaksesi et tarvitse kuin luistimet ja iloisen mielen.

Turvallisuus ennen kaikkea – hallitse jäänlukutaidot

Ylläpidetyiltä ja huolletuilta luisteluradoilta luonnollisiin olosuhteisiin siirryttäessä on otettava itse huomioon turvallisuustekijät – on opeteltava lukemaan jäätä ja tunnistamaan mahdolliset vaarakohdat. Jään lukemisen oppii parhaiten kokemuksen kautta. Siksi onkin erittäin suositeltavaa, että ensimmäisillä kerroilla luonnonjäille luistelemaan lähtiessäsi, otat mukaan kokeneen luistelukaverin, joka osaa opettaa sinulle jään lukemista.

Olosuhteet luonnonjäillä voivat muuttua nopeasti etenkin keväisin, jolloin aurinko lämmittää jäätä aiheuttaen muutoksia sen olomuotoon. Tämä tulee ottaa huomioon luistelureittiä suunniteltaessa, eikä tule liikaa luottaa siihen, että eilen hyväksi todettu reitti olisi vielä tänäänkin täysin turvallinen. Kuuntelemalla jäätä voi saada paljon tietoa sen olomuodosta. Mitä ohuempi jää, sitä korkeampi ääni – ja päinvastoin. Myös nopeat muutokset jään tuottamassa äänessä kertovat olosuhteiden muutoksesta, ja esimerkiksi yllättäen kumisemaan alkanut jää voi kertoa sen vaarallisuudesta.

Tärkeitä tarkkailun kohtia ovat myös kaikki rajavyöhykkeet. Jään kunto tulisi tarkistaa aina rajavyöhykkeen yli mentäessä. Hyväksi jään kuuntelijaksi ja tunnustelijaksi oppii kuitenkin vain harjoittelemalla, joten ei muuta kuin kokenut kaveri mukaan ja jäille!

Toimivat varusteet

Huolimatta siitä, kuinka taitava jään lukija olet, tulee sinun aina varustautua oikeanlaisin ja toimivin varustein luonnonjäillä luistellessasi. Jääpiikki, naskalit, heittoköysi ja tiiviissä kuivapussissa repussa mukana kulkevat vaihtovaatteet sekä eväät kuuluvat luonnonjäillä luistelevan perusvarustukseen. Näiden lisäksi hyvä, tukevasti lantiolle kiinnitettävä reppu on turvallisuustekijä, sillä veden varaan joutuessasi se kannattelee sinua pinnalla. Varsinaisesti retkiluisteluun suunnitelluissa repuissa on myös jalkaan pujotettavat valjaat.

Tukeva jääpiikki on kenties luonnonjäillä liikkuvan luistelijan tärkein väline, sillä sen avulla tunnustellaan jään kestävyyttä ja paksuutta. Pienimmänkin epäilyn herätessä voit jääpiikin avulla selvittää jään todellisen tilanteen. Perussääntönä pidetään, että viisisenttinen jää kantaa vielä luistelijan turvallisesti.

Naskalit ja heittoliina auttavat sinut takaisin jään pinnalle veden varaan joutuessasi. Naskalit pidetään kaulassa koko retken ajan – näin ne ovat aina kätesi ulottuvilla. Heittoliina asetetaan reppuun siten, että se on helposti saatavilla tarpeen tullen. Kuivat vaihtovaatteet pelastavat sinut kylmältä kastuttuasi, ja eväät varmistavat jaksamisesi. Tärkein turvallisuustekijä luonnonjäillä luisteltaessa on kuitenkin aina kaveri!

Retkeily luonnonjäillä lumoaa

Kun turvallisuustekijät on otettu asianmukaisella tavalla huomioon, ja mahdollisiin vaaratilanteisiin valmistauduttu riittävin varustein ja tietotaidoin, voi luonnonjäillä luistelusta nauttia täysin rinnoin. Luistelu luonnonjäillä on upea talviretkeilymuoto, vauhdikas vaihtoehto lumikenkäilylle ja metsäsuksilla hiihtämiselle. Luonnonjäillä käytettävät luistimet ovat yleisimmin terät, jotka kiinnitetään joko monoon tai vaelluskenkään. Näin terän saa helposti tarpeen tullen irti ja matkaa voi taittaa myös kävellen, mikäli olosuhteet niin vaativat. Retkiluistimen terä on pitkä, mahdollistaen pitkät, vauhdikkaat liu’ut.

Retkiluistelu luonnonjäillä voi tarjota kokeneimmallekin retkeilijälle täysin uudenlaisen elämyksen ja tutuimmatkin metsämaisemat näyttäytyvät aivan uudenlaisina jäältä käsin matkaa tehden. Talvisen maiseman hiljaisuudesta nauttiminen jään rapistessa luistinterän alla on upea kokemus kenelle tahansa, ja hyvin suunniteltu retkireitti vapauttaa sinut nautiskelemaan luonnon tarjoamista nähtävyyksistä ja keskittymään hauskanpitoon.

Moni retkiluistelua enemmän harrastanut kertoo suosikikseen kuutamon valossa luistelemisen. Hämärässä luonnonjäällä luisteleminen vaatii toki kokemusta, mutta kokeneen kaverin kanssa matkaa tehden pääsee kokemaan tämänkin elämyksen turvallisesti.

Verraton talvilaji

Luonnonjäillä luistelemista voi harrastaa monipuolisesti ja monella eri tasolla. Aina ei tarvitse olla retkiluistelun asiantuntija voidakseen nauttia tästä talvisesta urheilulajista. Toki jokaisen luonnonjäällä liikkuvan tulee tiedostaa tärkeimmät turvallisuustekijät ja suhtautua niihin aiheen vaatimalla vakavuudella, mutta luonnonjäillä luistelun aloittaminen ei kuitenkaan vaadi suuria tekoja tai hankintoja.

Suomessa ylläpidetään useita luonnonjääkenttiä ja luisteluratoja, joilla lajia voi harrastaa satunnaisesti tai tutustua siihen turvallisesti ensiaskelia retkiluistelun pariin ottaessa. Mikäli kaveripiiristä ei löydy retkiluisteluosaajaa, joka olisi valmis opastamaan harrastuksen alkuun pääsemisessä, hyvä ja hauska tapa aloittaa uusi harrastus on osallistua esimerkiksi Suomen retkiluistelijoiden järjestämälle retkiluistelun tulokaskurssille. Tällaiselta kurssilta saat tarvittavat tietotaidot luonnonjäillä liikkumiseen sekä vinkkejä varustehankintoihin – ja ennen kaikkea uusia harrastekavereita retkiluistelureissuille.

Suomen talvinen luonto on kauneudessaan omaa luokkaansa ja jäällä liikkuessa lumisen luonnon hiljaisuudesta pääsee nauttimaan aivan erityisellä tavalla. Luonnonjäällä luisteleminen on talviharrastus ja -retkeilymuoto vailla vertaa – ei muuta kuin luistin- ja naskalikaupoille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *