Missä luistelulajeissa voi kilpailla?

Luistelu on monipuolinen laji, jota voi jään lisäksi harrastaa rullien päällä asfaltilla tai muilla tasaisilla alustoilla. Yleisimpiä luistelun muotoja ovat esimerkiksi taitoluistelu, pikaluistelu, retkiluistelu, rullaluistelu, roller derby, alamäkiluistelu sekä jäällä pelattavat pelit, kuten jääkiekko, jääpallo ja kaukalopallo. Kaikkia edellä mainituista voi harrastaa omaksi ilokseen tai kilpailumuotoisena.

Ensimmäisenä vuoron saavat pikaluistelu ja kaukalopikaluistelu eli Short Track. Lyhyistä luistelumatkoista siirrymme maratonluisteluun, joka tarkoittaa yli 10 kilometrin mittaisia matkoja luistinten päällä. Maratonmatkojen jälkeen esittelyyn pääsee alamäkiluistelu, jossa lasketaan jäädytettyä kourua pitkin luistellen.

Seuraavaksi tutustumme tarkemmin kilpailtaviin luistelulajeihin. Käsittelemme lisäksi taitoluistelua ja kaukaloissa pelattavia pallopelejä. Emme myöskään unohda rullaluistelua ja sen erilaisia kilpailumuotoja.

1.   Pikaluistelu ajoittaa vauhtia

Pikaluistelu on esimerkiksi talviolympialaisissa nähtävä luistelulaji, ja lajin maailmanmestaruudesta on kisattu vuodesta 1893 lähtien. Pikaluistelu vaatii urheilijalta paitsi erinomaista kestävyyttä, myös nopeutta ja taitoa. Pikaluistelu voidaan jakaa pitkän radan luisteluun ja jääkiekkokaukalossa luisteltavaan kaukalopikaluisteluun eli Short Trackiin. Lajin tavoitteena on yksinkertaisesti edetä ennalta määritelty matka jäällä mahdollisimman nopeasti.

Pikaluistelussa kilpailtavia matkoja ovat 500, 1 500, 5 000 ja 10 000 metriä. Naisten sarja oli ensimmäistä kertaa mukana MM-kisoissa vuonna 1933, ja olympialaisiin naiset osallistuivat lajin puitteissa ensimmäisen kerran vuonna 1960. MM-kisojen ja olympialaisten ohella pikaluistelun arvokisoja ovat Euroopan-mestaruuskilpailut. Lisäksi lajissa on oma maailmancup-kilpailusarja, jonka järjestää Kansainvälinen luisteluliitto ISU.

2.   Maratonluistelu mittaa kestävyyttä

Maratonluistelu on yksi pikaluistelun muoto, mutta siinä matkojen pituudet nousevat 10 000 metristä ylöspäin aina jopa 200 kilometriin asti. Luistelu voidaan suorittaa joko sitä varten tehdyllä radalla tai luonnonjäällä. Suomessa vanhin ja tunnetuin maratonluistelu on Finland Ice Marathon eli FIM, joka järjestetään Kuopion matkustajasatamaan rakennetussa kisakeskuksessa helmikuussa 2019.

3.   Alamäkiluistelusta vauhtia ja vaaroja

Alamäkiluistelu on melko uusi ja vauhdikas kilpaluistelumuoto, jonka MM-sarjassa on kilpailtu vuodesta 2010 lähtien. Lajissa mäki tai rinne lasketaan luistimilla alas mahdollisimman nopeasti sitä varten rakennetussa kourussa. Lasku suoritetaan neljän luistelijan joukoissa ja rataan on tehty erilaisia mutkia ja hyppyjä edellyttäviä elementtejä. Vauhti nousee parhaimmillaan yli 80 kilometrin tuntinopeuteen.

Suomessa alamäkiluistelun etua ajaa vuonna 2015 perustettu Suomen Alamäkiluisteluliitto ry eli FSXA, joka on kansainvälisen lajiliiton eli ATSX:n jäsen. Lajin parissa pääsee kilpailemaan niin SM- kuin MM-tasollakin. Suomessa järjestettäviä kilpailuja ovat esimerkiksi MM-sarjaan kuuluva Red Bull Crashed Ice, joka järjestetään Jyväskylässä helmikuussa 2019, sekä erilaiset FSXA:n järjestämät, kaikille avoimet kilpailut.

4.   Taitoluistelu vaatii koordinaatiota

Taitoluistelu on luistelumuoto, jossa esitetään luistelijan teknistä osaamista ja taiteellista tulkintaa esittelevä ohjelma. Taitoluistelu voidaan jakaa neljään eri kilpailumuotoon: yksinluistelu, pariluistelu, muodostelmaluistelu sekä jäätanssi. Suomessa taitoluistelun parissa on toimittu vuodesta 1875 lähtien. Ensimmäiset Euroopan-mestaruuskisat miesten yksinluistelussa järjestettiin vuonna 1891, ja vuonna 1896 Pietarissa kisattiin ensimmäisestä MM-tittelistä. Naisten kisoja alettiin järjestää vuodesta 1906 alkaen.

Taitoluistelun eri kilpamuodoista yksinluistelu koostuu lyhytohjelmasta ja vapaaohjelmasta, joista kumpaankin sisältyy pakollisia osuuksia, kuten hyppyjä, piruetteja, askelsarjoja ja koreografinen liikesarja. Pariluistelussa on myös lyhyt- ja vapaaohjelma, ja lyhytohjelmassa pakollisia liikkeitä ovat mm. nosto, heitto, soolohyppy ja piruetti. Jäätanssi koostuu lyhyttanssista ja vapaatanssista, ja muodostelmaluistelussa 12 – 20 luistelijaa muodostaa jäällä erilaisia kuvioita.

5.   Kaukalossa pelattavat pallopelit nostattavat joukkuemieltä

Kilpailtaviin luistelulajeihin voi laskea eri jääpelit, joita ovat jääkiekko, jääpallo, ringette ja kaukalopallo. Jääkiekossa voi pelata monella eri tasolla. Suomessa korkeinta sarjaa edustaa SM-liiga, johon kuuluu 15 joukkuetta. Toiseksi ylin on miehillä Mestis ja naisilla divisioona. Kolmas taso on sekä miehillä että naisilla Suomi-sarja, jonka jälkeen on eri divisioonia ja harrastesarjoja.

Jääpallokilpailuja ovat maajoukkuetasolla MM-kisat ja Super cup. Seurajoukkuekilpailuja ovat Euroopan cup, Champions cup ja jääpallon maailmancup. Suomessa pelataan naisten SM-sarjaa ja miehillä vastaavasti Bandyliigaa. Kaukalopallossa Suomen-mestaruuksista on kisattu vuodesta 1975 lähtien, ja nykyisin pelataan miesten ja naisten SM-sarjaa, ja miehillä on myös 1. divisioona. Ringette on naisten laji, jossa Suomessa kilpaillaan harrastetasolta SM-sarjaan asti.

6.   Rullaluistelussa kisataan kesälläkin

Luistelun siirtyessä jäältä asfaltille tai muulle pinnalle, vaihdetaan terät rulliin. Rullaluistimien päällä kilpailtavia joukkuelajeja ovat rullakiekko, rullapallo ja roller derby. Yksilösuorituksina kilpailtavia muotoja ovat esimerkiksi ratakilpailut, maratonluistelu ja freestyleluistelu. Kilpailtavia matkoja ratakilpailuissa on 200 metristä aina 20 000 metriin. Freestylerullaluistelussa on kilpailtu 1990-luvulta asti, ja Suomessa lajin parissa järjestetään esimerkiksi SM-kisat.

Rullakiekko on kuin jääkiekkoa, mutta rullaluistimilla. Ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1995, ja Suomessa SM-liigaa on pelattu vuodesta 1999. Rullapallo on muunnelma rullakiekosta, sillä siinä peliväline on vaihtunut palloon. Suomessa lajilla ei ole kilpasarjoja, mutta laji on suosittu esimerkiksi Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Roller derby on rullaluistimilla suoritettava kontaktilaji, jossa voi kilpailla kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Luistelusta on moneksi

Olipa kyseessä terien tai rullien päällä tehtävä luistelu, on kilpailtavia lajeja monta. Tässä artikkelissa olemme tehneet katsauksen eri lajeihin, joihin kuuluvat pikaluistelu, maratonluistelu, taitoluistelu, alamäkiluistelu, jäällä pelattavat lajit ja rullaluistimilla suoritettavat lajit sekä yksilöille että joukkueille. Kaikissa esitellyissä lajeissa voi keskittyä harrastamiseen tai siirtyä kilpatasolle. Mikä on sinun lajisi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *