Mitä tulee ottaa huomioon retkiluistelureittiä suunniteltaessa?

Retkiluistelu on koukuttava laji, jonka parissa vierähtää helposti koko talvi. Kun merien, järvien ja hitaasti virtaavien jokien pinnat jäätyvät, innokkaimmat luistelijat vetävät varusteet niskaan ja alkavat suunnitella ensimmäistä retkeään.

Tässä artikkelissa käsittelemme asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon retkiluistelureittiä suunniteltaessa. Nappaa kynä ja paperia esiin ja kirjoita parhaimmat vinkit muistiin!

Varusteet

Kun varusteet ovat kunnossa, myös luisteleminen sujuu mukavammin. Liian pienet luistimet hidastavat menoa ja teroittamattomat terät saattavat aiheuttaa ongelmatilanteita ja vammoja. Jos ulkona on kymmeniä asteita pakkasta, voi pelkässä hupputakissa tai college-paidassa luisteleminen olla melkoisen epämiellyttävää. Keräsimme alle listan retkiluistelijan varusteista, jotka helpottavat harrastamista ja ennen kaikkea tekevät siitä nautinnollista.

  • Napakat luistimet, joissa ei ole villasukan jälkeen kasvunvaraa
  • Teroitetut terät, jotka on sidottu tiukasti kiinni
  • Lämpimät housut ja takki, kerrospukeutumista hyödyntäen

Yksittäisten isojen varusteiden, kuten luistimien, housujen ja takin, lisäksi myös pieniin yksityiskohtiin panostaminen on tärkeää. Luistimilla ja paksulla takilla pääsee kyllä pitkälle, mutta koska retkiluistelijan matkat ovat yleensä muutamia kilometrejä pidempiä, kannattaa tavoitella mukavuutta. Harrastukseen saa lisämukavuutta esimerkiksi paksuilla hansikkailla, pipolla ja kaulahuivilla, ja jotkut käyttävät myös aurinko- tai laskettelulaseja.

Jos matka on pitkä tai harrastaja liikkuu paksuilla jäillä, voi sauvojen mukaan ottaminen olla kannattavaa. Sauvat nopeuttavat vauhtia ja tuovat liikkeeseen keveyttä. Moni ottaa ne käyttöönsä myös aktivoidakseen paremmin koko kehoa, eli myös käsiä, olkapäitä ja ylä- ja keskiselkää; luistelu kuormittaa nimittäin pääasiassa vain jalkoja, tarkemmin takareisiä ja pakaroita. Ota mukaan siis:

  • Pipo, hanskat ja kaulahuivi
  • Aurinko- tai laskettelulasit
  • Sauvat

Aikaisempi luistelukokemus

Jos aikaisempaa kokemusta ei ole, reitiksi ei kannata valita kovinkaan pitkää matkaa. Luistelua kannattaa kokeilla paksuilla, valmiiksi auratuilla teillä, joilla liikkuu muitakin ihmisiä, ja mukaan kannattaa napata joku hieman pidempään harrastanut luistelija. Retkiluistelutekniikan oppii onneksi melko nopeasti, ja hieman pidemmille matkoille voi lähteä jo vain muutamien päivien harjoittelun jälkeen.

Sää

Ennen kuin suuntaa jäille, kannattaa tarkastaa lähituntien sääennuste. Vaikka keli olisikin sillä hetkellä aurinkoinen, tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. Jos tuuli on erityisen voimakas tai säätiedote lupailee myrskyä, kannattaa retki jättää siltä päivältä väliin. Kokenut luistelija saattaa pystyä etenemään kovassakin tuulessa, mutta aloitteleva voi vammautua, eksyä tai joutua jäämään odottelemaan sään taantumista ennen kotiin pääsyä.

Lämpötila

Jos lämpötilat eivät ole olleet vielä kovinkaan kauaa pakkasen puolella, jäille menemistä kannattaa välttää. Tällä tarkoitetaan etenkin alkutalvea, jolloin meren tai järven selällä näkyy vielä hieman jäätymätöntä vettä, ja kevättä, jolloin aurinko on alkanut jo lämmittää ja jäät ovat sulaneet rannasta. Tällöin jäihintipahtamisvaara on korkea, eikä luistelua luonnonjäillä suositella.

Myös kovilla pakkasilla on parempi jäädä kotioloihin. Ankara pakkanen vaikeuttaa lihaksien lämpimänä pitämistä, jolloin myös venähdyksien, revähdyksien ja muiden rasitusvammojen riski kasvaa. Kovalla pakkasella myös hypotermian riski on korkea ja jäihin putoava menee todennäköisemmin shokkiin. Jos pakkanen on korkea, on radoilla harvemmin muita ihmisiä, jolloin avunsaanti mahdollisessa ongelmatilanteessa vaikeutuu.

Mitä pakata mukaan reppuun?

Kun suunnittelee reittiä, kannattaa muistaa myös repun pakkaaminen. Repussa on hyvä olla pientä evästä, eli esimerkiksi pähkinöitä, hedelmiä, proteiinipatukoita ja -juomia ja tietenkin myös vesipullo. Jos pakkanen on erityisen korkealla, kannattaa reppu pakata hyvin, ettei eväät jäädy. Moni ottaa mukaan myös termospullollisen lämmintä juomaa, kuten glögiä, kahvia, kaakaota tai mehua.

Repussa kannattaa olla myös ylimääräisiä vaatteita, kuten vaihtovillasukat ja hansikkaat. Suun eteen tuleva huivi jäätyy nopeasti, joten reppuun kannattaa pakata myös toinen huivi. Repussa tulee olla varmuuden vuoksi myös vakuumipakatut vaihtovaatteet; jos luistelija tai hänen harrastuskumppaninsa putoaa jäihin, kuiviin vaatteisiin vaihtaminen on erityisen tärkeää. Vaihtovaatteet pelastavat myös tilanteessa, jossa pakkanen yltyy.

Turvallisuus ennen kaikkea

Jokaisella retkiluistelijalla tulee olla myös lantiovyö, joka kelluttaa jäihin pudotessa. Lantiovyö kiinnitetään yleensä reppuun, eikä se ole tiellä luistellessa. Kaulassa tulee olla jäänaskalit, joilla saa tukevan otteen jään pinnasta ja joilla voi vetää itsensä ylös vedestä. Myös jääsauva on oiva varuste, ja sitä kannattaa käyttää aina, kun epäilee edessä olevan jään olevan vaarallisen ohutta.

Reppuun mahtuu myös heittoköysi, josta voi olla korvaamaton apu heikoille jäille pudotessa. Etenkin yksin luistelevan kannattaa myös pitää mukanaan hätäpilliä, jonka avulla voi hälyttää apua paikalle. Reittiä suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon myös oma turvallisuus ja mahdolliset riskit. Vaikka puhelin olisi taskussa, jäillä ei ole aina kenttää ja joskus akku loppuu ennen aikojaan.

Varmista, että joku tietää reittisi

Vaikka kunnon pakkasilla luisteleminen onkin hyvin turvallista, voi jäiden todellinen kestävyys joskus yllättää. Virtaukset ja matalahkoa rannikkoa pitkään lämmittänyt aurinko voivat heikentää jäätä. Suunnitellusta reitistä kannattaa aina kertoa jollekin ystävälle tai perheenjäsenelle, ja jos vain mahdollista, kannattaa jäille ottaa mukaan luistelukumppani. Näin onnettomuuden sattuessa apu on paikalla huomattavasti nopeammin.

Lopuksi

Retkiluistelu on hauska harrastus, johon moni suomalainen liikkuja on hurahtanut täysin. Jotta harrastaminen olisi mahdollisimman mielekästä, on urheilijalla oltava oikeanlaiset varusteet, hyvät eväät, selkeä tavoite ja reipas mieli. Reitti kannattaa suunnitella aina etukäteen esimerkiksi säätiedotusta tarkkailemalla, ja se kannattaa aina kertoa ystäville tai perheelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *