Retkiluistelu – talvilaji vertaansa vailla

Tervetuloa iceway.fi -sivustolle! Sivuillemme olemme koonneet kaiken tarvittavan tiedon liittyen retkiluisteluun sekä luisteluun lajina, olitpa sitten jo alan kokenut konkari tai vasta haaveilun tasolla uuden harrastuksen aloittamisessa. Toivottavasti viihdyt sivuillamme ja löydät vastaukset mieltäsi askarruttaneisiin kysymyksiin, ja ennen kaikkea; löydät luistelun ilon!

Retkiluistelu sopii kaikille

Retkiluistelu on taianomainen ja vertaansa vailla oleva talvilaji, joka tarjoaa sinulle ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua maamme upeaan talviseen luontoon ja sen kauniisiin vesistöihin uudesta näkökulmasta. Retkiluistelu sopii lähestulkoon kaikille, sillä se ei rasita niveliä ja voit suunnitella retkien pituudet oman kestävyyskuntosi mukaan.

Retkiluistelua harrastetaan luonnonjäillä, ja tästä syystä siihen liittyy aina myös riskejä. Turvallinen harrastaminen vaatii muutamien tärkeiden taitojen opettelua sekä ennen kaikkea toimivien varusteiden hankkimista. Sivuiltamme löydät paljon vinkkejä tässä upeassa lajissa alkuun pääsemiseksi sekä tietoa luistelusta lajina ja sen monipuolisista mahdollisuuksista.

Luonnonjäillä luistellen

Luonnonjäillä luistelu on aina upea kokemus. Se tarjoaa aivan uudenlaisen näköalan maamme luontoon – tutuimmatkin metsät näyttävät itsestään uuden puolen jäältä käsin niitä tarkastellessamme. Sivustoltamme löydät tietoa siitä, mitä luistelu luonnonjäillä oikeastaan tarkoittaa, ja mitä erityisvaatimuksia se asettaa varustukseen ja valmistautumiseen.

Suomi on pullollaan upeita retkiluisteluun sopivia luonnonjäitä, mutta otollisimpia ovat yleensä järvien ja meren jää. Toisinaan kylmä, lumeton syksy mahdollistaa myös hitaasti virtaavien jokien jäillä luistelun. Suomesta löytyy myös hoidettuja ja ylläpidettyjä retkiluistelureittejä muun muassa Tampereelta, Lohjalta ja Muuramesta – näistäkin löydät lisää tietoa sivuiltamme!

Turvallista retkeilyä

Luonnonjäillä liikkumiseen liittyy aina riskejä, jotka on otettava huomioon retkiluistelua harrastettaessa. Lajin vaarallisuutta ei ole kuitenkaan syytä säikähtää etukäteen, sillä tärkeiden taitojen harjoitteleminen ja varusteiden toimivuuden varmistaminen takaavat lajin harrastamisen turvallisuuden. Ensimmäisille retkille kannattaa myös ottaa kokenut harrastaja mukaan oppaaksi ja jäänlukijaksi.

Jäänlukutaito onkin yksi tärkeimmistä retkiluistelijan taidoista. Sivuiltamme löydät lisää tietoa siitä, kuinka varmistat, että jää todella kestää luistelemisen. Jään tarkkailussa tärkeää on sen riittävän paksuuden selvittäminen, mutta myös jään pintaa on syytä pitää silmällä. Taitavaksi jään lukijaksi oppii kuitenkin vain harjoittelemalla ja kokemuksen karttuessa.

Tietojen ja taitojen lisäksi oikeanlaiset varusteet ovat tärkeät luonnonjäillä liikuttaessa. Jäänaskalit, heittoköysi, jääsauva sekä tiiviissä kuivapussissa repussa olevat vaihtovaatteet kuuluvat retkiluistelijan perusvarusteisiin – oikeanlaisia luistimia unohtamatta! Lantiovyöllä varustettu, tukevasti selässä pysyvä reppu kelluttaa veden varaan jouduttaessa. Varustehankintoja tehdessäsi kysy vinkkejä kokeneilta retkiluistelijoilta.

Retkiluistelu vie lähelle luontoa

Nimensä mukaisesti retkiluistelussa on ennen kaikkea kyse retkeilystä – luonnossa liikkumisesta ja siitä nauttimisesta. Retkiluistelua voi yleensä harrastaa Suomessa lokakuun lopusta aina vappuun saakka, ja sen suosio on kasvanut huimaa vauhtia vähälumisten talvien yleistyessä. Retkiluistelu luonnonjäillä on vauhdikas ja hurmaava talviretkeilyn muoto.

Luisteluretkelle lähdettäessä on reitin etukäteen suunnitteleminen tärkeää. Tällöin vältetään joutumasta luistelukelvottomille alueille ja taataan koko reitin turvallisuus. Hyvin suunniteltu reitti vapauttaa sinut nauttimaan kauniista maisemista sekä pitää huolta jaksamisestasi taukopaikkojen ollessa etukäteen päätetyt. Lisää vinkkejä onnistuneen reitin suunnitteluun löydät sivuiltamme.

Luistelun monet muodot

Luistelu on monipuolinen laji, jonka monenlaiset variaatiot mahdollistavat lajin harrastamisen jokaiselle. Luistelua voi harrastaa niin luonnonjäillä kuin tarkoitusta varten jäädytetyllä luistinradallakin, joita löytyy jokaisesta kaupungista ja kylästä. Luistelun aloittaminen ei vaadi kuin luistimet – taidon oppii nopeasti ja kunto kasvaa harrastaessa!

Yksi Suomen suosituimmista luistelumuodoista on pikaluistelu, jonka harrastaminen onnistuu parhaiten jäähalleihin jäädytetyillä luisteluradoilla, mutta myös ulkojäillä. Pikaluistelua ja retkiluistelua yhdistää tekniikka, ja pitkät liu’ut vauhdittavat niin kilpajäällä suhaavaa pikaluistelijaa kuin kauniista maisemista nautiskelevaa retkiluistelijaakin. Sivuiltamme löydät lisää näiden kahden luistelumuodon välisistä eroista ja yhtäläisyyksistä.

Luistelussa kilpaileminen

Suomalaiseen urheilukulttuuriin kuuluvat olennaisesti erilaiset kilpailut leikkimielisistä totisiin ja aina ammattilaistasolla tapahtuviin, eikä luistelu lajina muodosta tästä poikkeusta. Luistelussa voi kilpailla monessa eri lajissa, muun muassa pikaluistelussa, taitoluistelussa, matkaluistelussa ja rullaluistelussa. Näiltä sivuilta löydät tarkempaa tietoa siitä, missä kaikissa lajeissa luistelussa on mahdollista kilpailla.

Vauhdikkuudestaan huolimatta retkiluistelu ei kuitenkaan varsinaisesti ole kilpalaji. Se on elämyksellinen talvilaji, jonka tarkoitus on ennen kaikkea tarjota harrastajalleen luontokokemuksia sekä ikimuistoisia retkiä luonnonjäillä kiitäen. Mikäli kuitenkin luonnonjäillä luistelemisessa kisailu kiinnostaa, on varmaa, että Suomesta löytyy pienimuotoisia kisoja tämänkin lajin harrastajille.

Luistelijan kesä

Kuten aikaisemmin mainitsimme, retkiluistelukausi kestää Suomessa jopa vappuun saakka säiden ollessa sille suosiolliset. Mutta entä sitten, kun luonnonjäät sulavat? Kesän tulo tarkoittaa luistelijalle lajin vaihdosta, tai ainakin terien vaihtamista rulliin. Rullaluistelu onkin erinomainen vaihtoehto kesän koittaessa, sillä se mahdollistaa tekniikan harjoittelun myös kesäkaudella.

Sivuiltamme löydät enemmänkin tietoa luistelijan mahdollisista kesälajeista, mutta sanottakoon tässä lyhyesti, että kesäkaudella luistelijan kannattaa keskittyä kestävyys- ja lihaskuntonsa kehittämiseen erilaisten toiminnallisten harjoitteiden kautta. Näin taataan, että luistelukunto on hyvä varsinaisen kauden taas lokakuun lopulla alkaessa. Kuten kaikki urheilijat, myös luistelijat hyötyvät monipuolisesta harjoittelusta.

Retkiluistelun iloa!

Retkiluistelu on upea, elämyksellinen talvilaji, joka vie harrastajansa mukanaan ensi liu’uista lähtien. Sen aloittaminen on suhteellisen helppoa, kunhan huolehdit turvallisuusasiat ja varusteet kuntoon. Retkiluistelun hienous piilee siinä, että se tarjoaa harrastajalleen jatkuvan mahdollisuuden uuden oppimiseen, loputtomasti kauniita maisemia ihailtavaksi sekä uusia kokemuksia koettavaksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *