luistelija luonnonjäällä

Luistelua luonnonjäillä

Luonnonjäillä luistelua voi pitää yhtenä jännittävimmistä harrastuksista mitä Suomessa voi talvisin harrastaa. Paremmin tunnettu nimeltä “retkiluistelu”, on loistava tapa nähdä luontoa sekä kokea henkeäsalpaavia maisemia ympäri Suomen. Kyseessä ei kuitenkaan ole täysin turvallinen laji sillä luonnonjäillä luistellessa pitää ottaa huomioon, että jää ei aina ole yhtä paksua reitin jokaisella osa-alueella. Varsinkin joen jäädyttämillä reiteillä tulee olla erityisen varovainen sillä virtaava vesi ei koskaan jäädy kunnolla, vaikka se ensi katsomalta siltä saattaisikin näyttää. Vinkit jäällä liikkumiseen kannattaa pitää mielessä siis myös luistellessa!

Mikäli opiskelet lajia huolellisesti sekä valmistaudut tuleviin retkiisi asianmukaisesti, voit välttää ikävät yllätykset ja pääset nauttimaan täysin rinnoin tästä erittäin mielenkiintoisesta harrastuksesta.

Retkiluistelu ja siihen valmistautuminen

Valmisteluja ei voi koskaan tehdä liikaa sillä ne saattavat parhaimmassa tapauksessa pelastaa henkesi. Jos lähdet järven jäälle luistelemaan, eikä ensimmäisenä tule mieleen pakata naskaleita ja pilliä, olet pahasti hakoteillä. Naskalit kuuluisi olla repussasi heti ensimmäisenä ja näitä tulee pitää kaulan ympärillä joka kerta, kun luistimesi koskettavat jäätä. Tämä pätee varsinkin silloin, kun olet retkeilemässä yksin. Mikäli olet useamman ihmisen porukassa mukana, eikä sinulle ole naskaleita, suosittelemme että luistelette vähintään 10m turvavälillä toisistanne. Näin saatatte välttyä pahimmalta katastrofilta, mikäli yksi luistelijoista putoaa esimerkiksi railoon, tai suoraan jään läpi hyytävän kylmään veteen.

Muita valmistautumiseen olennaisena osana kuuluvia elementtejä on totta kai ruoka ja ruokavalio tekemälläsi retkellä. Ihan kaikkein painavampia sisäfileitä ja maitotölkkejä et luonnollisestikaan pysty mukanasi kärräämään, joten tähän kannattaa panostaa huolellisesti. Ota selvää, miten ruokaa pystyy esimerkiksi kuivattamaan (dehydration) jotta sen pakkaaminen pieneen tilaan onnistuu kätevästi. Kuivatetun ruoan (esimerkiksi erilaiset riisiruoat) saat kätevästi taas maistuvaksi retkikeittimellä, keittämällä sitä kiehuvassa vedessä. Ruoka imee nesteet takaisin itseensä ja siitä tulee jälleen mehukasta ja maukkaan makuista.

Välineiden huolto

Ennen matkaa kannattaa luonnollisesti teroittaa luistimet, katsoa että vaatteet ovat kunnossa ja niitä on riittävästi. Huonoilla välineillä ei kannata jäälle lähteä ollenkaan sillä se on paitsi raskasta, myös pahimmassa tapauksessa hengenvaarallista. Mikäli et koe oloasi turvalliseksi ja luottavaiseksi, jätä retki väliin. Välineistä tulee osata pitää huolta myös reissun päällä, eli sinulla tulisi olla vähintään yhdet terät mukana siltä varalta, että jotain sattuu. Mikäli teräsi esimerkiksi halkeaa, tai osuu kiveen, olet todella pahoissa ongelmissa, jos sinulla ei ole vaihtoehtoista terää vaihtaa rikkoutuneen tilalle. Et välttämättä esimerkiksi halua olla keskellä Saimaata rikkoutuneen luistimien kanssa sillä pahimmassa tapauksessa lähimpään rantaan on useita kilometrejä matkaa, eikä jäisellä pinnalla kävely ole kovin nopeaa puuhaa.

Majapaikan valitseminen – levon tärkeys

Mikäli olet extreme-mielellä lähtenyt matkallesi, et luultavasti ole ajatellut yöpyväsi missään, missä tarjolla olisi kattoa pääsi päälle. Olet luultavasti pakannut teltan mukaan jonka kätköissä aiot palautua luisteltuasi koko päivän. Ensisijaisen tärkeätä olisi valita sellainen paikka joka on tietysti paitsi turvallinen, myös lämmin. Yritä arvioida tuulen suuntaa ja asettaa telttasi siten, että tuuli ei puhaltaisi suoraan sinua päin. Lämminkin talvipäivä saattaa muuttua hetkessä hyytävän kylmäksi, mikäli tuulee kunnolla.

Palautumiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Mikäli olet ottanut mukaasi esimerkiksi varavirtalähteitä tai mobiililaitteita (pitäisi olla aina mukana, mikäli joudut soittamaan esimerkiksi apua), voit kuluttaa aikaa vaikkapa erilaisten nettipelien parissa. Nettipelien pelaaminen yömyöhään ei aina ole hyvä idea, mutta iltaisella tällä aktiviteetilla saattaa saada muutaman tunnin kuitenkin kulutettua. Erilaisia nettikasinoita pääsee tutkailemaan esimerkiksi täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *