Luistelu – kokonaisvaltainen tapa treenata kehoa

Harvoille ihmisille tulee mieleen, että luistelua on mahdollista harrastaa siltä pohjalta, että siitä olisi peruskuntoa ajatellen jotain hyötyä. Kun sanomme sanan “luistelu”, 95 prosentille suomalaisista tulee mieleen joko ulkojäät (jääkiekko), tai tekojäillä tapahtuvat luistelutapahtumat. Tiesitkö kuitenkin, että esimerkiksi talvella muodostuvat luonnonjäät houkuttelevat tuhansia suomalaisia liikkumaan ja tekemään unohtumattomia matkoja ns. “retkiluistelun” merkeissä. Retkiluistelun maine on kohtalaisen hyvä, mutta sen ympärillä esiintyy ihan ymmärrettävistä syistä hieman stigmaa. Tämä stigma liittyy totta kai siihen, että luonnonjäillä luisteleminen on aina riski, ellei tiedä mitä on tekemässä. Jopa kokeneemmatkin luistelijat joutuvat silloin tällöin yllätetyksi, joten ei ole mikään ihme, että lajin pariin on vaikea saada uusia harrastajia. 

Mikäli ihmiset kuitenkin tietäisivät, miten hyvää luistelu tekee lihaksistolle ja koko kropalle, voisi monen mieli muuttua huomattavasti. Nappaa alapuolelta vinkit talteen siihen, mitä saat retkiluistelusta unohtumattoman kokemuksen, ellet ole sitä koskaan ennen testannut. 

Paikan valinta – turvallisuus ennen kaikkea

Kuten kertaalleen jo totesimmekin, luonnonjäillä luisteluun liittyy aina omia riskejä. Mikäli olet lajia testaamassa ensimmäistä kertaa, etkä oikein tiedä mitä olet tekemässä, suosittelemme valitsemaan paikaksi sellaisen, jossa tiedät VARMAKSI, että jää tulee kestämään. Toki tämä olisi hyvä tehdä aina, mutta varsinkin nyt ensimmäisellä kerrallasi sillä todennäköisesti et vielä omaa minkäänlaista kokemusta lajista. Hyvä paikka onkin siis valita sääolosuhteiden sekä maantieteellisen sijainnin mukaan. Ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä, että pohjoisessa Suomessa on ylivoimaisesti parhaat mahdollisuudet retkiluisteluun. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että lämpötilat putoavat pakkasen puolelle jo hyvissä ajoin kohti talvea mentäessä, jonka johdosta luonnossa esiintyvät vesialueet jäätyvät totta kai tehokkaammin. 

Ensimmäistä kertaa lajia kokeillessa on myös syytä muistaa, että tulisi aina olla mukana vähintään yksi henkilö jolla on kokemusta kyseisestä vesistöstä. Kovallakin pakkasella saattaa nimittäin esiintyä jäisissä järvissä sellaisia kohtia, joiden alla esimerkiksi on kova virtaus. Kova virtaus tarkoittaa automaattisesti sitä, että siinä kohtaa vesi ei ole jäätynyt yhtä tehokkaasti, kuin esimerkiksi suvantoalueilla. Pienissä järvissä tätä ongelmaa ei yleensä ole lainkaan, mutta mikäli luistelet vaikkapa Saimaan kokoisissa lätäköissä, saattaa vaarat piillä missä tahansa. 

Panosta varusteisiin

Hyvät retkiluistimet eivät ole halvat, etkä voi tässä tapauksessa (yleensä) yhdistää klassista “hyvät ja halvat” -konseptia. Varaudu siis sijoittamaan n. 100-150€ sellaisiin luistimiin, joilla on mukava matkustaa. Mikäli luulet, että varastostasi löytyvillä Bauereilla on helppo lähteä luistelemaan useiden kilometrien reittejä, varaudu siihen, ettei nilkkasi tule kestämään kovin pitkään. 

Hyvien varusteiden hankkimista ei voi siis koskaan yliarvioida sillä ne usein määrittelevät sen, miten mieluisan kokemuksen mistäkin urheilulajista saat. Panosta ainakin siis seuraaviin asioihin:

  • Luistimet
  • Hengittäviä sekä tarpeeksi lämpimiä vaatteita
  • Kevyt, mutta tilava reppu
  • Riittävästi kippoja ja kuppeja johon voit ottaa mukaasi ruokaa ja juomaa (tulee olla kevyitä, sekä kompakteja)

Muista pitää taukoja

Kuten missä muussakin urheilulajissa tahansa, myös retkiluistelussa taukojen pitäminen on välttämätöntä. Jalkasi menevät kohtalaisen helposti maitohapoille (suurimmat lihasryhmät ovat alavartalossa), joten niitä pitää lepuuttaa tasaisin väliajoin. Retkiluistelussa parhainta onkin se, että voit luonnon helmassa pitää juuri niin pitkän tauon kuin itse haluat sekä voit puuhata itsellesi mieluisia asioita sen aikaa. Monet luistelijat tykkäävät esimerkiksi suunnistaa tauon aikana nettikasinoille ja viettää aikaa upeiden pelien parissa. Varsinkin erilaiset kolikkopelit ovat suosittuja luistelijoiden keskuudessa. Muista kuitenkin, että pakkasessa kännykkäsi akku saattaa hyytyä kohtalaisen nopeasti! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *